Tervetuloa kotisivulleni

 

Nämä sivut käsittelevät yksinomaan degeneratiivista myelopatiaa.

 

Degeneratiivinen myelopatia (lyhenne: DM) on perinnöllinen sairaus ja sen aiheuttaa geenivirhe.

Selkäytimen hermot rappeutuvat vähitellen ja tästä seuraa halvausoireita.

Sairaus puhkeaa myöhemmällä iällä. Sitä esiintyy kaikilla isokokoisilla koiraroduilla ja sitä erehdytään usein pitämään cauda equinana tai spondyloosina.

Oireita ovat takaraajojen liikuntahäiriöt kuten ataksia ja varpaiden laahaaminen täydelliseen halvaantumiseen saakka.

 

Toisin kuin kaikki muut selkäytimen sairaudet, degeneratiivinen myelopatia ei aiheuta kipuja.

 

Parannuskeinoa tähän sairauteen ei edelleenkään ole, mutta on kehitetty geenitesti sairastumisen mahdollisuuden toteamiseksi.

 

Genotyyppejä on kolme:

1. Genotyyppi N/N (homozygootti terve)

2. Genotyyppi N/DM (heterozygootti kantaja)

3. Genotyyppi DM/DM (homozygootti sairastumiselle altis)

 

Sairaus saattaa puhjeta myös genotyypille N/DM.

 

Jos degeneratiivista myelopatiaa epäillään, on geenitesti hinnaltaan huomattavasti edullisempi kuin koiran tutkiminen heti CT- tai MRT-menetelmin. On myös otettava huomioon, että CR- ja MRT-tutkimuksissa on narkoosi välttämätön, mikä taas ei ole aivan ongelmatonta juuri collieiden ja muutamien muiden rotujen kohdalla, joilla saattaa olla MDR1-geenivirhe.

 

DM-geenitestin voi tilata esim. Laboklinilta (www.laboklin.fi tai www.laboklin.de) .

On mahdollista joko tehdä itse kotona poskisolutesti (sylkinäyte) tai otattaa eläinlääkärillä verikoe (EDTA-verinäyte n. 0,5 ml) jotka sitten lähetetään edelleen Laboklinille tutkittaviksi.

 

Degeneratiiviseen myelopatiaan sairastuneelle koiralle on erittäin tärkeää, että sen lihaskuntoa ylläpidetään ja kohennetaan fysioterapian avulla.

 

Kirjoitan tästä aiheesta, koska olen itse käynyt tämän sairauden läpi collienarttuni Julen kanssa, eikä minulla silloin ollut ketään, jolta olisin voinut kysyä neuvoa tai pyytää apua. Tiedän, miten vaikeaa on elää tämän taudin kanssa.

 

Minulle voi mielellään kirjoittaa - myös suomeksi - jos on kysymyksiä aiheesta,. Otsikon “Hilfsmittel” (apuvälineitä) alle olen koonnut linkkejä lähteistä, joista saa apuneuvoja koiran kannatteluun tai vaikka sopivat kärryt.

 

Otsikon “Das sind wir” (tietoja meistä) alta löytyy osoitteeni.

 

Otsikon „Getestete Collies“ (testattuja collieita) alle sijoitan mielelläni kaikki testatut colliet, oli niillä paperit tai ei. Mukaan voi halutessa liittää koiran kuvan ja kasvattajan nimen tietenkään testitulosta unohtamatta. Myös kokemukset elämästä degeneratiiviseen myelopatiaan sairastuneen collien kanssa ovat tervetulleita sivulle.

 

Parasta olisi tietysti, jos löytyisi oikein paljon testattuja collieita ilman geenivirhettä.

 

For further information:

http://www.caninegeneticdiseases.net/DM/mainDM.htm